Aan de slag met PA en VS in anderhalvelijnszorg? Volg dit stappenplan!

Stappenplan Anderhalvelijnszorg met PA en VS
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Het verschuiven van medisch-specialistische zorg van ziekenhuizen naar dicht bij de patiënt thuis, biedt volop kansen voor de inzet van physician assistants (PA) en verpleegkundig specialisten (VS). In de afgelopen jaren zijn diverse initiatieven gestart om anderhalvelijnszorg met PA en VS vorm te geven. Enthousiaste PA’s en VS’en zijn vaak de pioniers in deze initiatieven. Zij merken uit eigen ervaring dat de zorg voor de patiënt kan verbeteren door de zorg op een andere manier te organiseren of aan te bieden: de Juiste Zorg op de Juiste Plek door de Juiste Professional.

Anderhalvelijnszorg wordt vaak aangevlogen vanuit de tweede lijn, maar het initiatief kan ook vanuit de eerste lijn ontstaan. Er is altijd sprake van een verschuiving van zorg van de tweede lijn naar de eerste lijn. Dit betekent dat anderhalvelijnszorg direct consequenties heeft voor zowel de tweede lijn als de eerste lijn. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen bestuurders en professionals vanuit verschillende organisaties en partijen. Anderhalvelijnszorg is maatwerk en vraagt per initiatief om financiering op maat. Intensieve samenwerking met de zorgverzekeraar is vanaf het eerste idee noodzakelijk om het initiatief te financieren.

Het implementatieproces is in te delen in vier stappen, met een aantal thema’s en activiteiten die bij elke ontwikkeling naar anderhalvelijnszorg met PA en VS belangrijk zijn. Dit stappenplan dient als hulpmiddel en biedt handvatten bij de implementatie. Het is aangevuld met literatuur, tools en handreikingen. In de praktijk kunnen de vier stappen door elkaar heen lopen en soms kan het nodig zijn om een stap terug te doen. De stappen zijn afgeleid uit de ervaringen van de verschillende praktijkvoorbeelden waarin anderhalvelijnszorg met PA en VS ontwikkeld is.

Lees meer
Kansen voor PA en VS, artikel uit Dé Verpleegkundig Specialist
PA en VS in anderhalvelijnszorg, artikel uit Huisarts & Wetenschap.

Inspiratie uit praktijkvoorbeelden
Praktijkvoorbeeld Gynaecologische zorg
Praktijkvoorbeeld Dermatologie
Praktijkvoorbeeld Acute zorg
Praktijkvoorbeeld Acute Ouderenzorg
Praktijkvoorbeeld Vaatzorg